A dízelbotrány és az ebből fakadó törvénysértések miatt büntetések és kártérítési igények várhatnak a német járműgyártó csoportra. Vera Jourova szerint szeptember végén megbeszéléseket fog folytatni a következő lépésekről a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok és a fogyasztók érdekeit védő különböző szervezetek képviselőivel Brüsszelben.

Mint ismeretes, Európa legnagyobb autógyártó vállalata, a Volkswagen az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) vizsgálatai hatására tavaly szeptemberben ismerte el, hogy bizonyos dízel járműveibe olyan szoftvert telepített, amelynek segítségével kijátszhatóak voltak a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó előírások. A vállalatot az Egyesült Államokban 15 milliárd dollárra büntették, a botrány azonban világszerte mintegy 11 millió autót érint, amelyek közül 8,5 milliót az Európai Unióban adtak el.

A Volkswagen korábban - többek szerint meglepően arrogánsan - leszögezte, hogy az Egyesült Államokkal ellentétben Európában nem fizet kártérítést az érintett autók tulajdonosainak. Az Európai Bizottság ugyanakkor a fogyasztóvédelmi szabályok megsértésével vádolja a céget, amiért a hirdetéseiben azt állította, hogy a gépjárművei megfelelnek az uniós sztenderdeknek.

"Nem tehetünk úgy, mintha mi sem történt volna (...) Azt szeretném, hogy a tagállami hatóságok a legkiterjedtebb jóvátételt érjék el a jogi kereteken belül, és a lehető leghamarabb" - mondta Vera Jourová, arra kérve az illetékes szerveket, hogy vizsgálják ki, a VW a valótlanul feltüntetett üzemi paraméterekkel megsértette-e a fogyasztóvédelmi törvényeket. Jourova hozzátette, a bizottság nem rendelkezik a szükséges jogkörökkel ahhoz, hogy önállóan felvegye a küzdelmet a Volkswagennel.

"Harcolni fogok azért, hogy tisztességesen kezeljék az európai fogyasztókat" - hangoztatta a cseh politikus, aki mindazonáltal valószínűtlennek nevezte, hogy az európai autótulajdonosok hasonló jóvátételt kapjanak, mint az Egyesült Államokban élő sorstársaik, miután az EU-ban sokkal bonyolultabbak a kártérítési ügyek és azok kezelései mint az USA-ban.

A Volkswagen csoport egyelőre nem kommentálta az uniós biztos nyilatkozatát.

(Forrás:gepjarmuszektor.hu, mti/Fotó: Twitter)