Az ACEA európai szakmai szövetség csütörtökön azt közölte, hogy az Európai Unióban novemberben 1 millió 216 ezer 702 új személygépkocsit helyeztek üzembe, 5,9 százalékkal többet, mint tavaly novemberben. Októberben is hasonló mértékű volt az éves szintű növekedés.

Novemberben az EU gyakorlatilag valamennyi országában nőttek az eladások, de különösen nagy volt a bővülés Spanyolországban és Franciaországban. Spanyolországban 12,4 százalékos, Franciaországban pedig 10,3 százalékos novemberi növekedést regisztráltak éves szinten. Nagy-Britanniában az új autók eladása ugyanakkor már a nyolcadik egymást követő hónapban csökkent, novemberben 11,2 százalékkal esett a tavalyi azonos hónaphoz képest.

Az idei első tizenegy hónapban az EU-ban eladott új autók száma meghaladta a 14 milliót, ami 4,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az idei első tizenegy hónapban értékesített új autók száma Olaszországban 8,7 százalékkal, Spanyolországban 7,8 százalékkal, Franciaországban 5,3 százalékkal, Németországban pedig 3 százalékkal nőtt, Nagy-Britanniában viszont 5 százalékkal csökkent.

Az ACEA adatai szerint Magyarországon 12 368 új személygépkocsit regisztráltak novemberben, 31,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az első tizenegy hónapban eladott új autók száma 21,4 százalékkal, 105 ezer 387-re emelkedett Magyarországon.

(Forrás: gepjarmuszektor.hu, mti/Fotó:mti, youtube.com, pinterest)