Robbant a SUV szegmens

A nyári abroncsok piacán a SUV abroncsok forgalma kimagaslóan, 24,9%-kal, a kisteher abroncsok 9,8%-al, a személygépkocsi abroncsok szegmense 5,5%-al növekedett. Ha keréktárcsa-átmérő szerinti bontásban nézzük a nyári abroncsok piacát, a 14 collos méret csökkenése mellett minden méret darabszáma erősen növekedett az előző év azonos időszakához képest, különösen a 17-18 collos, valamint a 20-21 collos méretkategória bővült erőteljesen.

Visszafogott növekedés a téliabroncs-piacon

A téli abroncsoknál összességében 2,6%-al nőtt a forgalom a gyártói oldalon. A SUV abroncsok értékesítése 2,5%-kal, a kisteher abroncsoké 4,8%-kal, a személyabroncsoké 2,4%-al növekedett 2015-höz képest.

Érdekes trendek a négyévszakos abroncs szegmensben

A négyévszakos-abroncs piacon is erősen szerepelt a SUV abroncsok forgalma, 15,1%-os bővülést produkált a magyar piac, és a személyabroncsok között is 17,4%-os növekedés történt. Ugyanakkor a kisteherautó gumiabroncsok esetében a négyévszakos abroncsokból 28,5%-kal kevesebb fogyott. Emögött az állhat, hogy a biztonságosabb kisáru szállítás érdekében egyre több üzemeltető áll rá a szezonnak megfelelő (téli illetve nyári) abroncs használatára a kisteherautói esetében.

„A piaci visszajelzések alapján a kereskedők értékesítésének növekedése a nyári abroncsok esetében meghaladta a gyártók értékesítésének növekedését, így a kereskedők szinte kivétel nélkül alacsony nyári abroncs készletekkel zárták a tavalyi évet” – mutat rá Rábai Dániel. – „A téli szezon a kereskedők számára az enyhe ősz ellenére jól indult, de a decemberi, téliesnek nem nevezhető időjárás miatt az előző évinél jellemzően magasabb készleteik maradtak az év végére, amelyek a januárban beköszöntött hideget követően mára átlagos szintre csökkentek – foglalja össze a Continental Hungaria Kft. cégvezetője.

(Forrás:gepjarmuszektor.hu, continental / Fotó: twitter)