Nemrég érkezett a postaládánkba a meghívó, miszerint pénteken sajtótájékoztatót ad Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, mégpedig egy autóipari vállalat igazgatóságának tagjával együtt.

Azt tehát egyelőre nem tudni, hogy mit jelentenek be, hiszen a Mercedes-Benz már április 29-én közölte, hogy 2018-ig új karosszériaüzemet épít Kecskeméten. A 99 ezer négyzetméteres csarnok 80 milliárd forintból készül el, de a cég további 105 milliárdot fordít technológiafejlesztésre, valamint a termelőkapacitás bővítésére a hazai telephelyen. Egyelőre arról nem lehetett hallani, hogy Audi bővíteni tervezi győri gyárát.

Korábban szó volt arról is, hogy a Tesla keres magának helyet egy autógyárnak, az akkori bejelentés szerint idén már megkezdték a keresést, hogy megfelelő helyet találjanak az új gyáruknak.

Az export nagy részét az autóiparnak köszönheti Magyarország, így például ha a Mercedes, vagy Audi gyár leáll két hétre, az bizony megjelenik a statisztikákban. Nemrég kiszámolták azt is, hogy több mint 7700 új munkahely jön létre az összesen 637 milliárd forintot kitevő, 2015-2016-ban megvalósult, folyamatban lévő, illetve - a holnapi előtt - bejelentett 20 legjelentősebb autóipari beruházás révén.

Lapunk megkérdezte a Mercedes-Benz Manufacturing Kft.-t, hogy ez a bejelentés is hozzájuk kapcsolódik-e, de a cégnél csak annyit mondtak, hogy "nem terveznek holnap semmilyen sajtóeseményt".

Hasonlóképpen nyilatkoztak a Suzuki Magyarország Kft-nél is.

napi.hu/kép: FreeImages